torsdag 8 september 2011

Akut lymfatisk leukemi

Tänkte bara beskriva lite hur sjukdomen fungerar.

Taget från Wikipedia:

Akut lymfatisk leukemi, (ALL) är en cancersjukdom hos framförallt barn som står för 85-90% av alla barncancerfall, där runt 70 nya fall diagnostiseras varje år i Sverige. Symptom på sjukdomen är blekhet, trötthet, bensmärtor, blåmärken som inte försvinner, svårläkta sår samt infektionskänslighet. I många fall är det vanligt med förstorade lymfknutor, lever och mjälte. I mer ovanliga fall kan hjärnan bli inblandad vilket ger neurologiska symptom som huvudvärk.
Diagnos ställs genom cytologiskt prov av benmärg som används för underlag för genetisk och cytologisk analys. Tumörcellerna indelas efter utseende, antikroppsförekomst och kromosomavvikelser. Behandlingen baseras på typen av tumörceller, vanligtvis består behandlingen av cytostatika (cellgifter), benmärgstransplantation och nya specialiserade läkemedel som tyrosinkinashämmaren Glivec. Strålbehandling används inte som rutinbehandling av barnleukemier eftersom tillväxthämning och skador på nervsystemet kan uppstå på längre sikt.
ALL orsakas av att omogna lymfocyter av T-cellstyp eller B-cellstyp delar sig ohämmat i benmärgen, ofta på grund av olika kromosomala och genetiska förändringar, till exempel Philadelphiakromosom. Av ALL utgörs ca 85% av B-cellstyp, vilken har bättre prognos än T-cellstyp.
Prognos vid ALL beror på ålder, kön, immunofenotyp (B- eller T-cellstyp), förekomst av genetiska avvikelser, svar vid behandling samt flera andra faktorer. 
ALL behandlas oftast med en cytostatikabehandling(cellgifter). En behandling tar 2½ år.

Jag har alltså denna typ av leukemi vilket är den bästa man kan ha. Som det stod finns det två olika celltyper T- och B-celler och jag har av B-cellstyp vilket är bra. Ca 90 % av de som får denna typ av leukemi blir helt friska så mina chanser är  goda. Behandlingen är mycket inviduell och beror som det stod innan mycket på en hel del faktorer. Men inprincip så går de till så att man de första månaderna genomgår en ganska intensiv behandling och senare behandlas man i omgångar med vila emellan. Under behandlingarna är man då inlagd och sen om man mår bra nog kan man få komma hem lite då och då. Det är väl ungefär vad jag vet just nu. Hoppas att de gav er någon klarhet. Jag kommer alltså förhoppningsvis bli helt frisk men det kommer vara en mycket lång och svår process. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar